Is het veilig om hout te zandstralen?

Nat zandstralen wordt als veiliger beschouwd in vergelijking met droog zandstralen en kan, afhankelijk van het gebruik, speciale toestemming van lokale autoriteiten nodig zijn. Hoewel zandstralen oorspronkelijk bedoeld was voor metaal, is hout ook erg sterk, zodat het bestand is tegen het proces. De methode voor het zandstralen van hout is echter anders dan de methode voor het zandstralen van metaal. Dus zelfs als je op andere materialen hebt gezandstraald, moet je nog veel leren over het behalen van de beste resultaten met hout.

Zandstralen heeft een vergelijkbaar effect met standaard schuurpapier, wat zorgt voor een betere en gelijkmatigere afwerking. Het is heel ongebruikelijk om problemen in gaatjes of hoeken tegen te komen. Feit is dat het heel gebruikelijk is om zandstraalapparatuur te gebruiken bij het afwerken van houten stukken zoals deuren en ramen. De meest gebruikte brandstof of media voor het zandstralen van hout is silicazand.

Het is overal verkrijgbaar en kosteneffectiever dan alternatieven zoals aluminiumoxide of glazen kraal. Maïskolfgruis en gemalen walnootschelpen zijn ook populair. Er zijn goede redenen waarom het zandstraalproces de voorkeur verdient boven andere methoden om oppervlakken voor te bereiden op nieuwe verf of beits. In tegenstelling tot traditionele schuurmethoden werkt een zandstraalmachine puntsgewijs en laat geen zichtbare sporen van mechanische belasting achter.

Zandstralen verwijst naar het proces van het reinigen, vormgeven en gladmaken van oppervlakken, vooral harde oppervlakken door vaste deeltjes met hoge snelheden te stralen. Aangezien de korrelvorm van het natriumbicarbonaat, dat wordt gebruikt voor het stralen, bij het stralen verbrijzelt, wordt het proces als zachter beschouwd dan mediablasting of de zogenaamde zandstraalmethode. Als het project echter klein is en uw budget niet voldoende is, is het verstandiger om een zandstraalmachine te huren bij een bouwmarkt bij u in de buurt. Het zandstralen van houten meubelen is een gespecialiseerde techniek die veel oefening vergt en zelfs ervaren machinisten ondervinden soms problemen.

Hoewel zandstralen normaal wordt gebruikt voor reiniging, kan zandstralen ook worden gebruikt op hout om de nerf in het hout naar voren te brengen, vooral wanneer wordt geprobeerd een kunstmatig verweerd barnhouteffect te creëren, of om te worden gebruikt in combinatie met snijwerk voor architecturale versieringen of bewegwijzering. U kunt overwegen om een zandstraalkast te kopen als u van plan bent om uw hele huis opnieuw in te richten of regelmatig houten of metalen buitenprojecten te schilderen. De potloodblaster is het sandblaster-equivalent van een airbrush, waarmee je gedetailleerd kunt werken via zandstralen. Met behulp van zandstralen kunt u snel het uiterlijk van houtproducten herstellen, oude vernis verwijderen, het oppervlak klaarmaken voor schilderen, schimmel verwijderen en meubels kunstmatig verouderen.

Dit is een goed moment om te vermelden dat zandstralen van antiek meubilair misschien niet in uw belang is, afhankelijk van uw doelen. Als het materiaal eenmaal is verwijderd door middel van zandstralen, kan het niet meer opnieuw worden aangebracht, net als bij het snijden van een plank. Zandstralen zorgt ervoor dat er veel stof in de lucht zweeft, dus het is het beste om buiten te werken en ver weg van planten, mensen of gebouwen. Zandstralen staat op het punt een revolutie teweeg te brengen in de houtbewerkingsindustrie door de noodzaak en intensiteit van schuren tot een minimum te beperken.