Is het schuren van meubels gevaarlijk?

Houtstof wordt een potentieel gezondheidsprobleem wanneer houtdeeltjes van processen zoals schuren en zagen in de lucht terechtkomen. Het inademen van deze deeltjes kan allergische luchtwegklachten, mucosale en niet-allergische luchtwegklachten en kanker veroorzaken. Door elk gelakt schuurmiddel te gebruiken voor schuren, polijsten of afwerken, komen kleine hoeveelheden van beide oppervlakken in de lucht terecht. De deeltjesgrootte van het stof dat bij deze toepassing wordt geproduceerd, hangt in belangrijke mate af van de korrelgrootte en samenstelling van het schuurmiddel en van het materiaal dat wordt bewerkt.

Hout-, metaal- of kunststofstoffen brengen elk specifieke gezondheidsrisico's met zich mee als ze worden ingeademd. Vrijwel iedereen raadt het gebruik van stofmaskers aan bij het schuren van hout, maar het lijkt erop dat mensen over het algemeen verwijzen naar het gebruik van elektrisch gereedschap op grote dingen zoals meubels. Het belang van het dragen van een masker tijdens het schuren van hout mag nooit worden onderschat, blijvende longschade is slechts een kleine beslissing verwijderd. Het inademen van houtdeeltjes in de lucht als gevolg van schuren of snijden kan dodelijk zijn, aangezien houtstof en het formaldehyde in houtproducten beide worden geclassificeerd als kankerverwekkende stoffen van groep 1.Een masker kopen dat houtstof uit je longen houdt is echter vrij eenvoudig, aangezien het stof dat vrijkomt bij het schuren van hout eigenlijk vrij klein is.

Gelukkig is het stof dat vrijkomt bij het schuren van hout niet het kleinste deeltje dat maskers maken om eruit te filteren, wat betekent dat de meeste maskers die bedoeld zijn voor werkplaatsen perfect zullen werken. Een groot of klein stuk hout schuren is een van de meest ontspannende dingen die je ooit kunt meemaken. Sommigen vinden de routine zo geruststellend dat ze het meest uitkijken naar dit deel van houtbewerking. Door uitgebreid te schuren, vooral machinaal, komt er gedurende langere tijd veel fijn houtstof in de lucht.

Van kleine takken hout knip ik haarstokjes met interessante vormen (het soort voorwerp dat je gebruikt om lang haar op te steken) met kleine messen en gebruik schuurpapier (met de hand) van verschillende korrels om de vorm egaal te maken, het oppervlak gladder en glanzender te maken.