Hoe vaak komt houtstof voor?

Houtstof is een van de meest voorkomende beroepsmatige blootstellingen, waar wereldwijd miljoenen werknemers aan worden blootgesteld. Deze complexe stof bestaat voornamelijk uit cellulose (40%-50%), polyosen en andere stoffen, maar de exacte formule hangt af van de boomsoort die wordt verwerkt. Huiduitslag gerelateerd aan houtstof komt vaak voor en is vastgesteld bij blootstelling aan stof van meer dan 300 verschillende soorten bomen. De huiduitslag, jeuk en roodheid kunnen ontstaan door huidirritatie of door allergische reacties.

Dermatitis komt vaak voor en kan worden veroorzaakt door de chemicaliën in het hout. Bij dermatitis kan de huid rood, jeukend, droog of blaarachtig worden. Allergische contactdermatitis kan ook optreden. Houtstof wordt een potentieel gezondheidsprobleem wanneer houtdeeltjes van processen zoals schuren en zagen in de lucht terechtkomen.

Het inademen van deze deeltjes kan allergische luchtwegklachten, mucosale en niet-allergische luchtwegklachten en kanker veroorzaken. De omvang van deze gevaren en de bijbehorende houtsoorten zijn niet duidelijk vastgesteld. Lees meer over blootstelling aan houtstof, de huidige veiligheidslimieten en andere medische aandoeningen die verband houden met blootstelling aan houtstof. Ondanks het overtuigende verband tussen houtstof en sinonasale kanker, is er weinig systematisch en rigoureus onderzoek gedaan naar de relatie tussen houtstof en longkanker.

Biedt webpagina's met een opsomming van verschillende houtsoorten en informatie over elke houtsoort en hoe deze van invloed kunnen zijn op mensen. Blootstellingen aan chemicaliën in industrieën waar andere houtproducten worden vervaardigd, variëren, maar zijn in veel gevallen vergelijkbaar met die in de meubelindustrie (IARC, 199. Blootstelling aan houtstof is in verband gebracht met gezondheidsproblemen als gevolg van de natuurlijke chemicaliën in het hout, of stoffen in het hout zoals bacteriën, schimmels of schimmels. De gevallen en controles rapporteerden echter vergelijkbare aantallen gewerkte jaren en leeftijden bij het eerste werk, en omdat blootstellingen niet werden toegewezen op basis van zelfgerapporteerde blootstellingen aan houtstof, maar aan de specifieke taak en taken die door de deelnemers werden uitgevoerd, blootstellingen werden toegewezen via een objectief protocol, is de terugroepvooringenomenheid minder waarschijnlijk. Neustumoren werden geproduceerd bij ratten na het inademen van met chromaat gekleurd eikenhoutstof Klein et al.

Houtbewerking kan een verscheidenheid aan activiteiten omvatten waarbij houtstof vrijkomt, waaronder zagen, schuren, schaven, frezen, enz. Op basis van gedetailleerd werk en persoonlijke geschiedenissen werden voor elke deelnemer kwantitatieve schattingen berekend van de cumulatieve blootstelling aan houtstof (vermoedelijk voornamelijk afkomstig van naaldhout). Er zijn consistente en sterke aanwijzingen uit zowel case-control studies als grote cohortstudies dat houtstof sinonasale kanker veroorzaakt. De productie van triplex en spaanplaat kan leiden tot blootstelling aan formaldehyde, oplosmiddelen, fenol, houtconserveringsmiddelen en uitlaatgassen van motoren.

Sommige overgevoeligheidspneumonitis kan worden veroorzaakt door schimmels die op het hout groeien (en niet door het hout zelf). Hoewel een dosisafhankelijke toename in de incidentie van huidtumoren werd waargenomen, kan dit resultaat niet worden gebruikt bij de beoordeling van de carcinogeniteit van houtstof bij proefdieren als zodanig. Hoewel veel soorten bomen in verband zijn gebracht met gezondheidseffecten, geeft tabel 1 een overzicht van de gezondheidseffecten van enkele veel voorkomende houtsoorten. Het ontbreken van een dosis-responsrelatie met cumulatieve blootstelling wijst op een niet-causaal verband, maar toekomstige onderzoeken naar de mogelijke rol van blootstelling aan endotoxine in houtstof in de etiologie van longkanker kunnen vruchtbaar zijn.

Omdat we echter een verhoogd risico op longkanker bij houtzagerijwerkers hebben vastgesteld en geen verband hebben gezien tussen een afname van het risico op longkanker en een toenemende blootstelling aan houtstof, duidt dit op het ontbreken van een beschermend effect.