Hoeveel blootstelling aan houtstof is gevaarlijk?

Houtstof wordt een potentieel gezondheidsprobleem wanneer houtdeeltjes van processen zoals schuren en zagen in de lucht terechtkomen. Het inademen van deze deeltjes kan allergische luchtwegklachten, mucosale en niet-allergische luchtwegklachten en kanker veroorzaken. De omvang van deze gevaren en de bijbehorende houtsoorten zijn niet duidelijk vastgesteld. We hebben ook zeer weinig aanwijzingen gevonden voor een verhoogd risico in verband met specifieke houtgerelateerde banen of het werken met hout als hobby, met uitzondering van een 50% verhoogd risico in verband met het werken in een zagerij.

Over het algemeen waren er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op longkanker in verband met cumulatieve blootstelling aan houtstof. Een reeks vragen richtte zich ook op het werken met hout als hobby, en verzamelde gegevens over de duur en frequentie van specifieke activiteiten, waaronder zagen, schuren en vormgeven; en de gebruikelijke locatie (buiten versus kwartielen van de cumulatieve blootstelling aan houtstof) werden berekend op basis van de verdeling van cumulatief hout blootstelling aan stof tussen de bedieningselementen. De typische blootstellingsniveaus en modificatoren waren gebaseerd op een gedetailleerd overzicht van de gepubliceerde literatuur over industriële hygiëne26—29, onderzoek van databanken met representatieve metingen van houtstofconcentraties gekoppeld aan specifieke processen en veldmetingen die specifiek voor dit onderzoek zijn uitgevoerd. Hoewel veel soorten bomen in verband zijn gebracht met gezondheidseffecten, geeft tabel 1 een overzicht van de gezondheidseffecten van enkele veel voorkomende houtsoorten.

De vier belangrijkste categorieën van beroepen op de lijst, die van verschillend belang zijn afhankelijk van de studie en de periode, zijn timmermannen, houtsnijders, kasten- en houtmeubelmakers en beroepen in arbeids- en andere bouwberoepen. Houtstof wordt beschouwd als kankerverwekkend voor mensen (groep volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC). Desalniettemin is een beperking van dit onderzoek, net als bij vele andere, het gebrek aan gegevens over houtsoorten waarmee deelnemers hebben gewerkt. De resultaten van onderzoeken naar verbanden tussen houtstof en longkanker waren echter niet eenduidig.115—21, wat kan worden toegeschreven aan de relatief ruwe blootstellingsbeoordelingen die in veel van deze onderzoeken zijn gebruikt.

Sommige overgevoeligheidspneumonitis kan worden veroorzaakt door schimmels die op het hout groeien (en niet door het hout zelf). Interessant is dat, hoewel een recent onderzoek onder textielarbeiders in Shanghai een verminderd risico op longkanker als gevolg van endotoxine35 aantoonde, een rapport van hetzelfde cohort een verhoogd risico op SNC37 aantoonde, waardoor een omgekeerde associatie van longkanker met blootstelling aan houtstof enigszins aannemelijk is. Sterke punten van de huidige studie zijn onder meer de populatiegebaseerde opzet, de grote steekproefomvang in een geografisch gebied met een relatief grote concentratie houtbewerkers en een gedetailleerde blootstellingsbeoordeling met veldmetingen.