Marokkaanse lampen – zelf een Marokkaanse olielamp maken

Als je denkt aan het Midden-Oosten dan zul je naast buikdanseressen, tapijten en krulzwaarden denken aan de lamp van Aladdin. De Oosterse lampen zijn toch wel één van de dingen die een typische Arabische sfeer creëren.

Je hebt Arabische lampen in allerlei verschillende soorten en maten. Daarnaast kun je ook aan de vorm zien waar de lampen vandaan komen. Marokkaanse lampen zien er bijvoorbeeld anders uit dan Egyptische lampen.

Marokkaanse lampen worden ook vandaag de dag nog op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt. Dat betekent dat je in principe zelf ook Marokkaanse lampen in elkaar kunt zitten. Hieronder kun je leren zien hoe dat moet. Je lamp zal er niet zo mooi uit zien als een echte Marokkaanse lamp maar het is erg leuk om te doen!

Benodigdheden

- Drie kleine, transparante wijnflessen met een schroefdop

- Drie lonten

- Lampenolie

- Knutsellijm

- Voedingskleurstoffen (blauw, rood en groen)

- Bakpapier

- Boormachine

- Gouden reliëfverf

Stappenplan voor het maken van je eigen Marokkaanse lampen

Stap 1:

Verwijder de labels van de wijnflesjes door deze te weken in warm water. Gebruik daarna aceton om de lijmresten te verwijderen.

Stap 2:

Meng een eetlepel water met tien druppels kleurstof en twee eetlepels knutsellijm en gebruik dit mengsel om de flesjes te kleuren.

Stap 3:

Giet het mengsel in de wijnflesjes en verdeel deze door de flesjes in de rondte te draaien.

Stap 4:

Laat het mengsel uitzakken door de flesjes op hun kop op een vel bakpapier te plaatsen. Het is de bedoeling dat slechts een kleine laag lijm overblijft.

Stap 5:

Laat de flesjes ongeveer 45 minuten lang op een temperatuur van 90°C in de oven staan.

Stap 6:

Versier de flesjes nadat deze afgekoeld zijn met de gouden verf. Als je wilt kun je versieringen op de flesjes maken.

Stap 7:

Zet de olielamp in elkaar door de lont door de schroefdrop van de wijnfles te steken. Je zult hiervoor eerst een gaatje door de dop moeten boren.

Stap 8:

Laat alles een dagje staan en vul daarna de lamp met olie.

Is dit allemaal te veel werk of heb je liever een echte Marokkaanse lamp? Geen probleem. Op ghalia.nl vind je prachtige Marokkaanse lampen voor een mooie prijs!

lampen uit marokko