Typische Nederlandse inrichting

Wat is de typisch Nederlandse stijl van huisinrichting? Ik zie het huis van mijn Opa en Oma voor me zoals dat vele Jaren terug was. Veel donker eiken, grote meubels, een Perzisch kleedje op de eettafel een staartklok en vooral weinig ruimte. Delen jullie dat idee, als zijnde typisch Nederlands? Of is dat typisch Nederlands van twee generaties terug?

Vroeger kocht je eenmaal een huisinrichting en daar deed je de rest van je leven mee. De kwaliteit was er dan ook naar. Nu koop je een inrichting in een budgetwinkel en als je er na een paar jaar genoeg van hebt, koop je gewoon een nieuwe.

De typische inrichting die ik hiervoor schetste is denk ik ook niet helemaal meer van onze tijd. Er is veel meer beschikbaar nu en andere culturen hebben zo hun invloed op onze smaak. Zo kan je je toch niet voorstellen dat je Opa en Oma Arabische lampen en decor in hun huis hadden? Ik kan me dat van mijn grootouders in ieder geval absoluut niet voorstellen. Toch is het typische Perzische tapijtje al een invloed van een andere cultuur die dus al heel lang geleden de Nederlandse cultuur is binnengeslopen. Een tijdje terug waren koloniale meubelen helemaal in. Ook dat is een voorbeeld van een andere cultuur die we makkelijk opnemen.

Perzische decoratie en interieur

Ik leg geen hoogpolig Perzisch kleedje meer op mijn eettafel, maar ik kan me wel voorstellen dat ik er een Arabische lamp boven hang. Dit kan namelijk heel goed samen met budgetmeubels en inrichting. Het kan zelfs heel goed samen met de donkere eiken meubels die je van je grootouders hebt geërfd.

Dat is het fijne van nu, alles kan. Je kunt stijlen en culturen mixen en het maakt het er alleen maar interessanter op. Kortom, ik denk dat er geen standaard Nederlandse inrichting meer is.